Τρίτη 10 Απριλίου 2007

Ανταλλαγή κρατουμένων

Πηγή: Associated Press

Το Ισραήλ παρέλαβε, μέσω των αιγυπτίων διαμεσολαβητών, και μελετά μία λίστα εκατοντάδων παλαιστινίων κρατουμένων των οποίων την απελευθέρωση ζητούν οι ένοπλοι ως αντάλλαγμα για την απελευθέρωση του ισραηλινού στρατιώτη Gilad Shalit που πιάστηκε αιχμάλωτος στις 25 Ιουνίου 2006.

Οι αναφορές σχετικά με τα αιτήματα της λίστας είναι αντιφατικές. Παλαιστίνιος αξιωματούχος κάνει λόγο για 350 ονόματα, ενώ τα ισραηλινά μέσα ενημέρωσης αναφέρουν μία λίστα με 500 έως και 1.000 ονόματα.

Φημολογείται ότι στη λίστα περιλαμβάνεται και το όνομα του Marwan Barghouti που εκτίει ποινή πέντε φορές ισόβια για την, σύμφωνα με την απόφαση, εμπλοκή του σε επιθέσεις όπου σκοτώθηκαν τέσσερις ισραηλινοί κι ένας έλληνας μοναχός. Επίσης κατά την Maariv daily στη λίστα περιλαμβάνεται και ο Ahmed Saadat, ηγέτης του Λαϊκού Μετώπου για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης (PFLP).

Ο Ολμέρτ έχει πει ότι η απελευθέρωση του Barghouti δεν προβλέπεται, αλλά δύο συνεργάτες του πρωθυπουργού δήλωσαν πρόσφατα ότι θα έπρεπε να απελευθερωθεί για να αντισταθμίσει την αυξανόμενη επιρροή της Χαμάς. Θεωρείται διάδοχος του Αμπάς.

Η υπηρεσία ασφαλείας Shin Bet του Ισραήλ μελετά τη λίστα και θα παραδώσει το πόρισμά της στον πρωθυπουργό τις επόμενες μέρες.

Συνολικά περίπου 9.300 Παλαιστίνιοι κρατούνται στις φυλακές του Ισραήλ, αριθμός από τους υψηλότερους στα 40 χρόνια της ισραηλινής στρατιωτικής κατοχής.

Ο παλαιστίνιος πρόεδρος Μαχμούντ Αμπάς προέβλεψε ότι ο Shalit θα απελευθερωθεί σύντομα, ενώ ο πρωθυπουργός Ισμαήλ Χανίγιε δήλωσε ότι θα ήθελε να δει το ζήτημα να επιλύεται σύντομα, αν και δεν έχει κανένα έλεγχο πάνω σ’ αυτούς που τον συνέλαβαν.

Alan Johnston

Την Κυριακή του Πάσχα ο πρεσβύτερος της Αγγλικανικής Εκκλησίας John Sentamu ζήτησε την απελευθέρωση του δημοσιογράφου του BBC, Alan Johnston, που απήχθη στη Γάζα στις 12 Μαρτίου. «Στο όνομα του Θεού παρακαλώ ελευθερώστε τον Alan Johnston. Δεν είναι εχθρός σας. Είναι σύμβολο που διασφαλίζει ότι δεν παραβιάζεται η ελευθερία του τύπου – ένα ζήτημα πολύ γνωστό στους παλαιστίνιους δημοσιογράφους που έρχονται αντιμέτωποι με καθημερινές επιθέσεις, παρεμποδίσεις και συλλήψεις».

Οι παλαιστίνιοι δημοσιογράφοι έχουν διοργανώσει πολλές διαδηλώσεις τις τελευταίες μέρες εναντίον της απαγωγής του Johnston και ως ένδειξη διαμαρτυρίας έχουν μποϊκοτάρει παλαιστινιακές κυβερνητικές εκδηλώσεις.

Οι απαγωγείς του βρετανού δημοσιογράφου δεν έχουν ανακοινώσει την ταυτότητά τους, ούτε έχουν γνωστοποιήσει δημόσια τους όρους της απελευθέρωσής του. Παλαιστίνιοι αξιωματούχοι δηλώνουν ότι προσπαθούν να διαπραγματευτούν την απελευθέρωσή του, αλλά διστάζουν να εξαπολύσουν μια αποστολή διάσωσης από φόβο ότι μπορεί να τραυματιστεί το θύμα της απαγωγής.

Από τις δεκάδες απαγωγές αλλοδαπών στη Γάζα, αυτή του Johnston είναι η πιο μακροχρόνια μέχρι στιγμής.

Δεν υπάρχουν σχόλια: