Δευτέρα 16 Απριλίου 2007

Η Ιρλανδική Ένωση Καλλιτεχνών προτρέπει σε μποϊκοτάζ

Πηγή: Stop the Wall

http://stopthewall.org/worldwideactivism/1440.shtml

Η Ιρλανδική Ακαδημία Καλλιτεχνών, Aosdána, ενέκρινε στην ετήσια γενική της σύνοδο στις 28 Μαρτίου ψήφισμα που ενθαρρύνει τα μέλη της να σκεφτούν σοβαρά την Παλαιστινιακή έκκληση για καλλιτεχνικό μποϊκοτάζ.

Η σύνοδος αρχικά συζήτησε ένα πιο σκληρό ψήφισμα που παρουσίασε ο συνθέτης Raymond Deane – ιδρυτικό μέλος και πρώην μέλος του προεδρείου της Ιρλανδό-Παλαιστινιακής Καμπάνιας Αλληλεγγύης – που καλούσε την Aosdána να «στηρίξει την έκκληση των Παλαιστινίων Κινηματογραφιστών, Καλλιτεχνών και Εργαζομένων στον Πολιτισμό να σταματήσουν κάθε συνεργασία με πολιτισμικές εκδηλώσεις και ιδρύματα που χρηματοδοτούνται από το ισραηλινό κράτος». Κατά τη διάρκεια της μακράς και ζωηρής συζήτησης σχετικά με το ψήφισμα ο Deane τόνισε: «Δεν σας ζητάμε να πολεμήσετε και να πεθάνετε. Σας ζητάμε απλά να μην κάνετε τίποτα και να το πράξετε με παραγωγικό τρόπο». Ωστόσο η σιωνιστική αντιπολίτευση ανάγκασε τη σύνοδο να μαλακώσει τη γλώσσα του ψηφίσματος.

Το πλήρες κείμενο του εγκριθέντος ψηφίσματος αναφέρει: «Έχοντας στο μυαλό μας την έκκληση της 4ης Αυγούστου 2006 των Παλαιστινίων Κινηματογραφιστών, Καλλιτεχνών και Εργαζομένων στον Πολιτισμό για τον τερματισμό όλων των συνεργασιών με πολιτισμικές εκδηλώσεις και ιδρύματα που χρηματοδοτούνται από το ισραηλινό κράτος η Aosdána επιθυμεί να ενθαρρύνει τους ιρλανδούς καλλιτέχνες και τα καλλιτεχνικά ιδρύματα να σκεφθούν πολύ σοβαρά προτού εμπλακούν σε οποιαδήποτε τέτοιου είδους συνεργασία, έχοντας πάντα στο μυαλό τους το αδιαμφισβήτητο θάρρος εκείνων των ισραηλινών καλλιτεχνών, συγγραφέων και διανοουμένων που αντιτίθενται στις παράνομες πολιτικές της ίδιας δικής τους κυβέρνησης απέναντι στους Παλαιστινίους».

Αν και πρόκειται για ένα «χαμηλών τόνων» ψήφισμα που αφήνει την απόφαση για το μποϊκοτάζ στη συνείδηση του μεμονωμένου καλλιτέχνη και καλλιτεχνικού διευθυντή, συγκέντρωσε μεγάλη δημοσιογραφική κάλυψη, προκάλεσε ζωηρή δημόσια συζήτηση και πρόκειται σίγουρα για ένα βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση.

Του ψηφίσματος της Aosdána έχουν προηγηθεί: η ανοικτή επιστολή των 61 καθηγητών πανεπιστημίου στους Irish Times το περασμένο καλοκαίρι που ζητούσαν ένα μορατόριουμ συνεργασιών με τα ισραηλινά ιδρύματα, η πρόσφατη έκκληση των ιρλανδών επισκόπων για την αναστολή της συμφωνίας Ελεύθερου Εμπορίου μεταξύ ΕΕ-Ισραήλ και η έκκληση της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της Ιρλανδίας για την αναθεώρηση της συμφωνίας.

Ετούτη η έκκληση για μποϊκοτάζ εντάσσεται συνεπώς σ’ ένα ευρύτερο κοινωνικό κίνημα για τη δικαιοσύνη και δείχνει ότι στην Ιρλανδία ακόμα και εξαιρετικά συντηρητικά ιδρύματα όπως η Aosdána αναγκάζονται να πάρουν θέση.

Δεν υπάρχουν σχόλια: